• Palvelut
  • >
  • Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapia

Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapia

Fysioterapeutit ovat avainasemassa lantionpohjan toimintahäiriöiden tunnistamisessa ja aktiivisessa hoidossa. Lantionpohjan toimintahäiriöistä kärsivät kaikenikäiset. Vaivaa esiintyy erityisesti naisilla. Naisen lantionpohjalle erityisiä vaatimuksia asettavat raskaus ja synnytys, ylipaino sekä hormonaaliset muutokset.

Toimintahäiriöitä ovat esimerkiksi virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvät ongelmat, emättimen laskeumat ja lantionpohjan kiputilat. Lantionpohjan lihaksiston harjoittaminen vaikuttaa myös positiivisesti naisen ja miehen seksuaalitoimintoihin.

Miehillä lantionpohjan toimintahäiriöt ovat usein yhteydessä alaselkäkipuihin ja eturauhasongelmiin. Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä.

Hoito-ohjelma

Ohjattu harjoittelu on motivoivaa ja perustuu aina yksilölliseen hoitosuunnitelmaan. Lantionpohjan fysioterapiaan kuuluu lantionpohjanlihasten kunnon ja toiminnan tutkiminen sekä yksilöllisesti luotu harjoitteluohjelma lantionpohjan lihasten vahvistamiseksi tai rentouttamiseksi, sekä harjoittelun etenemisen seuranta.

Tutkimisen ja harjoittelun apuvälineenä käytetään EMG laitetta, jolla saadaan välitön visuaalinen palaute suoraan tietokoneen näytöltä lantionpohjan lihasten toiminnasta. Hoito on kivutonta.

Tarvittaessa fysioterapiassa käytetään myös elektroterapiaa, mm. rauhoittamaan yliaktiivista rakkoa tai avustamaan harjoittelua lihaksistoa aktivoimalla. Fysioterapiassa huomioidaan kokonaisvaltaisesti myös muut lihasryhmät ja kehon toiminnot, jotka vaikuttavat lantionpohjan toimintaan.

Voit tulla vastaanotolle myös lantionpohjan lihasten kuntokartoitukseen. Kuntokartoituksessa voimme toiveidesi mukaan esimerkiksi kartoittaa lantionpohjan lihasten toimintakykyä ja kuntoa, opetella paremmin yhdistämään lantiopohjan lihasten käyttöä arjen toimintoihin tai varmistaa, että hallitset oikeanlaisen harjoittelutekniikan.

Vastaanotolle voit tulla lääkärin lähetteellä tai ilman. Lähetteellä KELA korvaa osan hoitokustannuksista.

Annamme mielellämme lisätietoa hoidoista, joten ole rohkeasti yhteydessä meihin!