Fascia

Lihaskalvo eli fascia ympäröi lihaksia ja muita pehmytkudoksia yhdistäen eri kehonosat toisiinsa, samalla se antaa keholle sen ryhdin ja muodon. Ihon alla on pinnallinen kalvo, joka liikkuu tiiviisti ihon mukana. Sen alla tulee syvä kalvo, jonka puolestaan kuuluu liikkua pinnallista kalvoa vasten. Fascioiden tiukentuessa ja niiden välisen liikkeen vähentyessä lihasten toiminta heikkenee, lihas kipeytyy ja nivelen toiminta rajoittuu.

Lihaskalvohieronta

Lihaskalvohieronnalla (fascia käsittely) tarkoitetaan kitkalla tehtävää hierontaa. Tekniikat eroavat urheiluhieronnan tekniikoista, esim siinä ei käytetä rasvaa tai öljyä. Fascia käsittelyn tavoitteena on parantaa koko kehon liikkuvuutta ja saattaa keho symmetriseen asentoon hoitamalla lyhentyneitä tai jännittyneitä lihasketjuja. Kalvojen käsittelyllä on vaikutusta aina myös lihaksiin, mutta myös nestekiertoon ja on täten hyödyllistä turvotuksien hoidossa.

Mitä hyötyä fascia käsittelystä on?

parantaa liikkuvuutta

poistaa lihasjännityksiä

poistaa kipuja

parantaa aineenvaihduntaa

Lihaskalvohieronta raudoilla

”FAKTR” (–pm) on hoitotekniikka, joka tulee sanoista Funktional and Kinetic Treatment with Rehab, provocation and motion. Kyseinen tekniikan ovat kehittäneet amerikkalaiset kiropraktikot Tom Hyde ja Greg Doerr. Tekniikka suoritetaan rautaisia apuvälineitä käyttäen kohdistamalla painetta ja hankaamisliikettä lihaskalvoihin. Lihaskalvohierontaa raudoilla tehdään lihaksen lepotilan lisäksi, myös lihaksen ollessa venytyksessä sekä kuormituksessa.

Raudoilla lihasten sekä kalvojen käsittely usein on vähemmän kivulias kuin käsin tehtävä lihaskalvohieronta, se on jopa miellyttävän tuntuista. Käsittelyn tavoitteena on kivun poistaminen, liikelaajuuksien ja liikemallien normalisointi, kiinnikkeiden irrottaminen sekä sidekudosvammojen paranemisen edistäminen.

Urheiluhieroja Sanna-Mari Heiskanen ja osteopaatiaan erikoistuva urheiluhieroja Mika Huuhtanen tekevät lihaskalvojen käsittelyä myös raudoilla.