Akupunktio

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomuoto, jonka mukaan ihmisen kehon hyvinvointiin vaikuttaa kaksi vastakkaista voimaa. Mikäli voimat eivät ole tasapainossa, kehossa ilmenee erilaisia vaivoja ja kiputiloja. Tätä epätasapainoa akupunktiolla pyritään harmonisoimaan.

Länsimaissa akupunktiota käytetään pääasiassa tuki- ja liikuntaelinten sairauksien ja kiputilojen kuten migreenin hoitoon. Akupunktiohoidossa vapautuu mielihyvähormonia eli endorfiinia, jolla on positiivinen vaikutus kivunlievitykseen. Suomessa akupunktio on ollut yli 20 vuotta STAKES:in hyväksymä kivunhoitomenetelmä.

Akupunktiohoito

Akupunktiossa potilaan osallistuminen hoitotapahtumaan on tärkeää. Potilas kuvailee oireet ja siten auttaa löytämään oikeat hoitopisteet. Valitut pisteet neulotetaan normaalisti 5-15 neulalla ja yksi hoitokerta kestää 20 – 30 minuuttia. Hoidolla voi olla välitön vaikutus, mutta vaikutus voi alkaa myös muutaman tunnin jälkeen.

Akupunktiohoitoja suositellaan annettavaksi 3-5 kertaa noin kahden viikon aikana. Noin kolmasosa ihmisistä ei reagoi akupunktiohoitoon lainkaan.

Akupunktiota käytetään kivun lievittämiseen, esim:
• päänsäryissä
• niska- ja selkävaivoissa
• nivelkivuissa
• lihaskivuissa