Performing 2016

Rasitus- ja urheiluvammojen ennaltaehkäisy alkaa olemaan monelle urheilijalle jo arkipäivää. Menetelmät ovat tehokkaita, vähän päivittäistä aikaa vaativia sekä näyttöön perustuvia. Vuonna 2016 saimme SUF:ssa tehdä töitä usean nykyisen tai tulevan huippu-urheilijan kanssa. Vuosi oli antoisa ja mielenkiintoinen, joskin haasteita oli varmasti riittävästi.

Saimme koko SUF:n henkilökunnan kanssa suoritettua loppuun noin 2,5 vuotta kestäneen Kinetic Control -koulutuksen. Lisäksi meistä 13 henkilöä suoritti loppuun Performance Matrix Solutions -koulutuksen. Yhdessä KC sekä Matrix ovat luoneet meille huikean vankan pohjan liikkeen analysoinnille sekä sen erittäin spesifille harjoittelulle. Tämä spesifisyys sekä ymmärrys liikkeestä ja sen vaatimuksista mahdollistavat sekä tehokkaan vammojen ennaltaehkäisyn, että kivun ja toiminnallisten häiriöiden korjaamisen.

Matrix 2.0

Performance Matrix 2.0 -ryhmä vauhdikkaissa tunnelmissa pääkouluttaja Lincoln Blandfordin kanssa

JALKAPALLON PARISSA

SUF:n Tony Elomaa aloitti vuoden alussa screenaamaan HJK:n liigajoukkueen pelaajia. Screenaukset tehtiin noin 3kk välein jokaiselle pelaajalle koko kauden ajan. Välissä tapahtui säännöllistä ja ohjattua vammoja ennaltaehkäisevää harjoittelua – ajallisesti noin 10-15min päivässä. Rasitusvammojen suhteen kausi oli HJK:lle lähes täydellinen – juuri päinvastainen kuin edellinen vammojen täytteinen kausi.

HJK:n poikien akatemiajoukkueiden kanssa teimme SUF Lihastasapainokartoitukset, joiden perusteella jokainen pelaaja sai omat yksilölliset harjoitteet omien heikkouksiensa kehittämiseen (uutinen). Harjoitteita päivittelimme haasteellisemmiksi pitkin kautta. On hienoa nähdä, miten tosissaan HJK:n junioripuoli on ottanut vammojen ennaltaehkäisyn ja terveellisemmän kilpaurheilun. Saimme mukaan myös muutaman ikäluokan HJK:n tyttöjen puolelta ja toivottavasti jatkossa saamme laajennettua osaamistamme myös muihin ikäluokkiin.

Pietarsaaressa screenaamassa minihuuhkajia Serge Atakayi (toinen vasemmalta) sekä Sergei Eremenko (toinen oikealta)

Pietarsaaressa screenaamassa minihuuhkajia Serge Atakayi (toinen vasemmalta) sekä Sergei Eremenko (toinen oikealta)

Talvella saimme upean mahdollisuuden tuoda osaamistamme myös Suomen Jalkapalloliitolle. Aloitimme -99 ikäluokan maajoukkueen kanssa projektin, joka kestää aina 2018 U19 EM-kotikisoihin saakka. SUF:n Tony ja Tero Malinen screenaavat koko maajoukkueringin kaksi kertaa vuodessa (keväällä ja syksyllä) aina kesään 2018 saakka. Screenauksia suoritetaan Leppävaaran lisäksi ympäri Suomea, mm. Pietarsaaressa, Kuopiossa, Tampereella sekä Turussa. EM-kotikisoissa Tony ja Tero toimivat Suomen U19 maajoukkueen fysioterapeutteina.

Titta Nyström jatkoi jo ties monennettako vuotta Suomen Naisten jalkapallomaajoukkueen fysioterapeuttina. Titan antamien MAQ, Matrix ja KC -harjoitteiden mukaisesti Helmareiden pelaajat ovat ennaltaehkäisseet (ja kuntouttaneet) itseään jo vuosien ajan. Myös Pikkuhelmarit saivat mukaansa SUF:n väriä, kun Tiina Salmela aloitti TU19

HJK:n Mikael Forssell screenattavana SUF:ssa

HJK:n Mikael Forssell screenattavana SUF:ssa

tyttöjoukkueen fysioterapeuttina.

 

Keväällä screenasimme kaksi kokenutta, pitkän uran ulkomailla tehnyttä jalkapalloilijaa. Mikael Forssell ja Mikä Väyrynen palasivat molemmat täksi kaudeksi Veikkausliigaan. Yksi screenauksen ja ennaltaehkäisevän harjoittelun hienoimmista asioista on, että meillä on loistava ja toimiva menetelmä pidentää huippu-urheilijan uraa varovaisesti arvioituna noin 2-3 vuodella. Jos ja kun tässä onnistumme, pystyvät nämä kokeneet urheilijat suoriutumaan edelleen huipputasolla kivutta ja samalla jakamaan kokemusta ja osaamistaan nuoremmille urheilijoille. Tässä vielä linkki blogiin, jossa Miklu Forssell kertoo Englantilaisille kokemuksistaan Performance Matrix -menetelmästä sekä harjoittelusta SUF:n ohjeiden mukaisesti.

 

ENNALTAEHKÄISYÄ JA SUORITUSKYVYN OPTIMOINTIA MONESSA LAJISSA

SUF:n Tuomas Tikkala jatkoi työtään niin Mäkelänrinteen kuin Haukilahden Urheilulukiolaisten kanssa. Tuomas on jo muutaman lukukauden ajan käynyt viikoittain vetämässä urheilulukiolaisille ohjatusti ennaltaehkäiseviä harjoitteita. Upea osoitus suomalaiselta koulutusjärjestelmältä jossa tulevia urheilijoita opetetaan pitämään työkalustaan eli kehostaan huolta. Tuomas on tehnyt hurjasti töitä myös mm. uintipuolella uimaseura Cetuksen kanssa. Tämä pyyteetön työ palkittiin Tuomaksen osalta hienosti kutsulla Suomen Uimaliiton ikäkausimaajoukkueiden fysioterapeutiksi.

Suomen suurimman uimaseuran Cetuksen kanssa olemmekin tehneet yhteistyötä jo noin 8 vuoden ajan. Tulokset ovat olleet hurjia Cetuksen ollessa tällä hetkellä hallitseva seuramestari ikäkausimestaruusuinneissa (25m), nuorten mestaruusuinneissa (25m & 50m) sekä SM-uinneissa (25m & 50m). Tänä vuonna teimme jälleen tavoitteellisimmille kilparyhmille SUF Lihastasapainokartoitukset sekä screenasimme Performance Matrix -menetelmällä ikäkausimaajoukkueisiin kuuluvat uimarit.

Triathlonisti Minna Koistinen screenauksen "high load" vaiheessa eli kun tarvitaan voimaa ja nopean liikkeen kontrollia.

Triathlonisti Minna Koistinen screenauksen “high load” vaiheessa eli kun tarvitaan voimaa ja nopean liikkeen kontrollia.

Triathlon on viime vuosina ollut yksi nopeimmin kasvavista lajeista. Viimeiset vuodet olemme tehneet paljon töitä usean upean triathlonistin kanssa. Tänä vuonna Minna Koistinen ansaitsi Ironman Barcelonan ikäluokkavoitolla paikan MM-kilpailuihin Hawaille. Minnan ja SUF:n matkasta kohti Hawaia voi lukea Minnan omasta blogista sekä englanninkielisestä Performance Matrixin blogista. Jalkauduimme myös tänä vuonna sekä Joroisten puolimatkan SM-kilpailuihin että Tahkotriathlonille. Molemmissa kilpailuissa teimme kilpailua edeltäviä käsittelyjä, jotta matka maaliin olisi kehon osalta mahdollisimman optimaalisesti kuormitettu. Toimimme myös maalialueella helpottamassa välittömän palautumisen alkamista kilpailun rasituksesta.

Syksyllä löimme kättä yhteistyön merkeissä Primus Fight Teamin Jani Salmen sekä Anton Kuivasen kanssa. Vapaaottelun nousevan tähden Jani Salmen kanssa päätavoitteet ovat vasta vuosien päässä. Meillä on siis hienosti aikaa pitää huoli, että Janin laji- ja fysiikkavalmentajilla riittää valmennettavaa (lue; Jani ei loukkaannu vaan pysyy mukana laji- ja fysiikkatreeneissä). Antonin upea ura vapaaottelussa on myös jättänyt kehoon jälkensä näin fysioterapeutin näkökulmasta. On aivan mahtavaa päästä mukaan Antonin tiimiin ja tukea Antonin uraa jälleen kohti kansainvälistä huippua. Jo lyhyen aikavälin yhteistyöllä on palkitsevaa huomata, kuinka paljon meillä on annettavaa vapaaottelijoille. Laji on keholle erittäin vaativa, joten sekä motorisen kontrollin että nopeus- ja voimaominaisuuksien kontrollin ennaltaehkäisevien harjoitteiden tulee olla hyvin suunniteltuja sekä laadukkaasti toteutettuja. Luomalla enemmän liikemalleja ja keinoja liikkua kuin vastustajalla, luomme myös ottelijalle suotuisammat todennäköisyydet voittaa ottelu.

Anton Kuivanen

Kädenpuristuksen jälkeen on Antonin liikekontrollia haastettu SUF:ssa tosissaan ja Antonille uudella tavalla. Aika näyttää mihin päädytään.

Primus -tallin Olli Hartikaisen kautta aloitimme yhteistyön luisteluvalmentaja Janne Hännisen sekä jääkiekkovalmentaja Raimo Summasen kanssa. Jannen ja Ramin rautainen tietämys luistelun ja jääkiekon vaatimuksista yhdistettynä SUF:n ennaltaehkäisevään ajatusmaailmaan on aloittanut prosessin jossa tuntuisi vain taivas olevan rajana. Myöskään jääkiekossa meillä ei ole pienenä kansakuntana varaa hukata yhtäkään lahjakkuutta loukkaantumisille. Iso haaste lienee saada koko Suomen laajuudella tietoon yksinkertaiset ja vähän aikaa vievät menetelmät, joilla voimme pitää nuoret urheilijat fyysisesti terveempinä ja kokeneemmat urheilijat pidempään mukana lajin huipulla. Vai kummanko sinä valitsisit? Menetelmä X tuottaa ajassa tuloksen Z. Menetelmä Y tuottaa samassa ajassa tuloksen 5Z. Jos kustannukset ovat molemmille menetelmille suunnilleen samat, ihmetyttää minua suuresti miksi kukaan kilpaurheilija tai tavallinen tallaaja valitsisi tehottomamman menetelmän.

#MakingFinnsMoveBetter #LuotaAmmattilaiseen #Edelläkävijä #SUF

 

– Tero Malinen / SUF


Categories: Blogi