Blogi urheilusta ja sen vaatimuksista

Tähtäin Rion Olympialaisissa 2016!

Uimari Hanna-Maria Seppälä on Maailmanmestari, Euroopanmestari, Suomenmestari, Olympiauimari, lajissaan menestynyt huippu-urheilija ja nyt myös Suomen UrheiluFysion uusi yhteistyökumppani.

Aloitimme yhteistyön Hanna-Marian kanssa syksyllä 2015 perusasioista. Testasimme Hanskin ylä-, keski- ja alavartalon kontrollia 10 erilaisella toiminnallisella liiketestillä. Menetelmänä käytimme Performance Matrixin Foundation matrixia. Tavoitteena on screenata Hanski neljä kertaa ennen Rion olympialaisia, edetä lajinomaisempaan Swimming matrixiin ja optimoida 8-12 viikon harjoitusjaksoilla Hanskin kehon liikekontrolli juuri 100m vapaauinnin vaatimuksiin.

Foundation Matrix on erittäin hyvä, lajista riippumaton huippu-urheilijan ”screenaus”-menetelmä, jolla selvitämme urheilijan kehon liikekontrollia sekä liikerajoituksia. Swimming Matrix on samantyyppinen screenaus, jossa paneudutaan lajispesifimmin uintiin liittyviin liikemalleihin.

Hanna-Maria Seppälä

Voima-ja nopeusominaisuuksia testattaessa Hanna-Marian keskivartalon ja lonkan kontrolli säilyy erinomaisena läpi testiliikkeen.

Itse testistä Hanski selviytyi melko tyypillisillä huippu-urheilijan tuloksilla. Tuloksia analysoitaessa kävi ilmi, että Hanna-Maria on erittäin hyvällä tasolla, kun tarvitaan nopeutta ja/tai voimaa. Hanski siis osaa tyypilliseen tapaan käyttää pinnallisia mobilisoivia lihaksia silloin, kun pitää tapahtua ns. perkelettä. Ongelmaksi Hanskin osalta osoittautui, että liikettä kontrolloivat ja niveltä stabiloivat ”syvät” lihakset eivät syttyneet riittävän hyvällä tasolla.

Hanna-Maria Seppälä 2

Hanna-Marian lavan ja olkapään lihasten voimatasot ovat vahvuuksia, mutta olkanivelen liikekontrolli sekä lihasten suhteellinen aktivaatiotaso taas selkeitä heikkouksia, jotka hidastavat tuloskehitystä.

Ongelmana kontrolloimaton liike vai heikot voimatasot?

Matalan kuormitustason ongelmat aiheuttavat hyvin usein rasitusvammoja huippu-urheilijalle. Kyseessä on motorisen kontrollin ongelma, jolloin motorinen aivokuori käskyttää lihaksia väärin. Kontrolloimaton harjoite yhdistettynä jokapäiväiseen tekemiseen voi helpostikin estää urheilijan tuloskehityksen. Urheilijalla on edessään vammakierre. Kierre jossa vamma kuntoutetaan fysioterapialla, palataan harjoitteluun, mutta ei harjoiteta motorista kontrollia. Edessä on uudestaan rasitusvamma, joka kuntoutetaan fysioterapialla, puuttumatta motorisen puolen kontrolliin.

Hanna-Maria Seppälä 3

Testitulosten analysointi, läpikäynti ja palaute ovat äärimmäisen tärkeitä onnistuneen harjoitusohjelman suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Hanna-Marian harjoitusohjelman tavoitteena on löytää optimaalinen suhde motorisen kontrollin harjoitteiden, sekä nopeus- ja voimaharjoittelun suhteen sekä normalisoida uinnissa vaaditut nivelten liikelaajuudet. Pystyt seuraamaan Hanna-Marian ja SUF:n matkaa Rion Olympialaisiin somessa hashtageilla #Rio2016 ja #SUF

Tero Malinen, Suomen UrheiluFysio


Categories: Blogi